Jant Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Lastik kadar jant da bir aracın güvenli bir şekilde trafikte seyahat etmesinde önemli rol oynar. Arabanın yol tutuşu, yakıt tüketimi, dış görünüşü ve çekiş gücü jantın çeşidi ile büyülüğüne göre değişikli gösterir.
- Yalnızca görünüşü güzel olduğu için hiçbir jant araca takılmamalıdır. Kalitesi düşük olan, aracın ağırlığına uygun olmayan ve büyük ya da olması gerekenden küçük jant seçimi taşıt güvenliğini olumsuz yönde etkiler.
- Yaygın olarak kullanılan jant türü olan çelik jantın en kaliteli olanı seçilmelidir. Aksi halde engebeli yollarda jant eğrilebilir veya kırılabilir.
- Takılan jant büyüdükçe araçtaki sürüş konforu da aynı ölçüde azalır.
- Jantlar sayesinde fren sisteminin soğuması sağlanır. Bu yüzden seçilen jantın dayanıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
- Jantların büyüklüğü arttıkça arabanın virajda savrulma olasılığı azalır, viraja girerken yol tutuşu daha sağlam hale gelir.
- Büyük jantlar diğer ölçüdeki jantlara kıyasla daha ağırdır. Bu ağırlık artışı daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Jant büyüdükçe arabanın sürüş performansı da azalır. Bunun sebebi ise büyük jantların döndürülmesi için motorun daha çok enerji harcamasıdır. Burada önemli olan husus aracın motor kapasitesinin büyük jantların ihtiyaç duyduğu gücü üretebilecek kapasitede olmasıdır.
- Araca takılan jantlar aracın motor gücü ile uyumlu olmalıdır. Motor gücü yükse olan ve daha ağır olan araçlara küçük jant takılması sonucunda araç patinaj yapabilir ve yol tutuş güvenliği sekteye uğrar.
- Araca alınan jant mutlaka yetili servis tarafından takılmalıdır.
- Yanlış seçilen jant yüzünden araba daha gürültülü çalışır, araba savrulabilir, balans ayarı bozulabilir ve sürüş güvenliği sekteye uğrayabilir.
- Arabanın sürüleceği coğrafi konumların gereğini karşılayacak uyumlulukta jant seçilmelidir. Engebeli araziler daha farklı lastik ve jant seçimini gerektirir.